【名家給力場】美股下一浸沽...

「請注意頁底重要聲明」

【Now財經台】舊年受疫情影響,經濟玩法已經唔同晒,科網股成為疫情受惠股,近期喺香港上市嘅科網股畀監管風暴打殘,但美國科網股就似乎冇呢個問題。

「股市漁夫」創辦人莊志雄指,其實美國科網股都有呢個風險因素,因為呢啲公司係最賺錢,遲早會同佢哋分利潤,而美股唔會對呢啲風有即時反應,依家投資者一窩蜂衝入去買科網股,因為睇住指數喺咁升上去,要「搵掟匿」就一定係呢啲大市值股,但要減倉時係咪又最難?因為其他啲股份已經沽到穿咗200天線,下一浸沽就一定係仍然喺200天線樓上嘅股份。

Lewis又話,其實美國有好多泡沫已經爆破,「契媽」啲ETF係其中一個泡沫,同埋之前炒得好顛,以及好多衝去炒美股嘅香港散戶炒嗰啲,其實已經反彈完,「下一隻腳」就快出現,投資者一定要留意,因為...

https://finance.now.com/news/post.php?id=678050

https://finance.now.com/news/post.php?id=678051

重要聲明:股市漁夫內的所有內容,包括本影片,絕不構成任何投資意見或購買任何股票及金融產品的特定推薦意見及/或不構成任何游說或要約,以購買、出售或以其他方式交易任何證券、期貨、期權或其他金融工具或其他產品,漁夫系統的內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按漁夫系統的內容進行投資。用戶必須留意,漁夫系統的所有訊號,並非是買賣訊號或任何投資建議,而所有訊號均是全自動用第三方提供之客觀市場數據計算出來的結果,當中並不涉及任何人為的想法、修改、修訂或任何投資建議。本網站包含的所有內容、資訊、訊號,並不針對任何特定的投資目標、財務狀況以及可能使用或接收該內容的特定人員的特定需求。在作出任何投資決定前,投資者應考慮各種金融產品的個別特點、個人的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。

詳情請重溫股市漁夫FAQ免責聲明。

最後更新: 2021-08-18

分類