【名家給力場】股市見底兩大指標

「請注意頁底重要聲明」

【Now財經台】雖然美股今年開局出師不利,但有分析認為,美股連跌兩年並唔常見,更預期美股今年好大機會回升,不過,如果講股市見底,港股係咪會快過美股?

「股市漁夫」創辦人莊志雄表示,見底有兩個條件,首先係要沽嘅人已經沽晒,香港之前好明顯係,聽到最差嗰日有基金經理宣布香港科技股已經清咗倉,而宣布後就啱啱見底。即係話當投資者悲觀到一個程度,跌到15000點就睇10000點,當市場出現呢啲極度悲觀情況,股市係有機會見底。

佢續指,其次係睇基本因素,估值係咪去到歷史低位,依家美股肯定唔係,美股跌咗逾20%後,標指經周期調整市盈率仍有20倍以上,歷史低位一般係10幾倍,通脹失控年代甚至見過單位數。

Lewis認為,港股可以睇高一線,因為恒指已跌到低過帳面價值,怛恒指係咪可以見底回升,暫時仍未肯定,但大市有15%至30%股份已經見咗低位,即有啲股份唔會跌穿舊年低位,但唔代表恒指唔會再探底,因為美股未跌完,就有機會拖累恒指。

【名家給力場】股市見底兩大指標 (上)

https://finance.now.com/analysis/post.php?id=774134&type=338

【名家給力場】股市見底兩大指標 (下)

https://finance.now.com/analysis/post.php?id=774135&type=338 

重要聲明:股市漁夫內的所有內容,包括本影片,絕不構成任何投資意見或購買任何股票及金融產品的特定推薦意見及/或不構成任何游說或要約,以購買、出售或以其他方式交易任何證券、期貨、期權或其他金融工具或其他產品,漁夫系統的內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按漁夫系統的內容進行投資。用戶必須留意,漁夫系統的所有訊號,並非是買賣訊號或任何投資建議,而所有訊號均是全自動用第三方提供之客觀市場數據計算出來的結果,當中並不涉及任何人為的想法、修改、修訂或任何投資建議。本網站包含的所有內容、資訊、訊號,並不針對任何特定的投資目標、財務狀況以及可能使用或接收該內容的特定人員的特定需求。在作出任何投資決定前,投資者應考慮各種金融產品的個別特點、個人的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。

詳情請重溫股市漁夫FAQ免責聲明。

最後更新: 2023-01-04