【名家給力場】日本市場風險不容忽視

「請注意頁底重要聲明」

【Now財經台】過去1個月,睇返唔同ETF類別嘅表現,上月以新興市場ETF表現較好,一路炒美元回軟及中國經濟重啟,日圓ETF只係排第2位,點睇嚟緊嘅走勢?未來係咪繼續炒中國重啟因素?

「股市漁夫」創辦人莊志雄指,投資者好多時留意今日發生嘅事,但始終要睇返個趨勢,其實由舊年第4季開始,主題係熊市反彈,特色係之前強勢嘅美元回一回,令好多股市指數造返好啲,以龍頭美股為例,雖然過去1個月累升3%至4%,但有一點要留意,睇返標指嘅走勢,舊年6月係插咗落去,之後一直處於上上落落嘅狀態,仲未擺脫下降軌,其實係類似熊2狀態,即係跌咗近20%後,造返一個反彈,但又破唔到頂,跟住又呈一個上落格局,龍頭已經係咁,其他市場都可能畀龍頭牽著,最重要龍頭唔好出事。

Lewis又話,日本市場係今年最少人談論嘅風險因素,日本央行今日出咗聲明後,日圓應聲下跌,行長黑田東彥就快卸任,維持政策不變係正常,但令佢聯想到當年美國聯儲局狂做寬鬆政策,令美國經濟表現似乎好好,但2008年就出現雷曼倒閉事件,因之前過度印銀紙,印出一個樓市泡沫,最後要靠QE收科,依家日本嘅情況有啲類似。

【名家給力場】日本市場風險不容忽視 (上):https://finance.now.com/analysis/post.php?id=776916&type=338
  

【名家給力場】日本市場風險不容忽視 ():https://finance.now.com/analysis/post.php?id=776917&type=338

 

重要聲明:股市漁夫內的所有內容,包括本影片,絕不構成任何投資意見或購買任何股票及金融產品的特定推薦意見及/或不構成任何游說或要約,以購買、出售或以其他方式交易任何證券、期貨、期權或其他金融工具或其他產品,漁夫系統的內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按漁夫系統的內容進行投資。用戶必須留意,漁夫系統的所有訊號,並非是買賣訊號或任何投資建議,而所有訊號均是全自動用第三方提供之客觀市場數據計算出來的結果,當中並不涉及任何人為的想法、修改、修訂或任何投資建議。本網站包含的所有內容、資訊、訊號,並不針對任何特定的投資目標、財務狀況以及可能使用或接收該內容的特定人員的特定需求。在作出任何投資決定前,投資者應考慮各種金融產品的個別特點、個人的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。

詳情請重溫股市漁夫FAQ免責聲明。

最後更新: 2023-01-18