【名家給力場】買Bitcoin要等蟹貨消化後

「請注意頁底重要聲明」

【Now財經台】比特幣(Bitcoin)價格今個星期一度跌穿55000美元,跌至今年2月以來低位,如果睇返資金流,由於Bitcoin價格上落好快,有短炒憧憬,係咪短線資金流入得快啲?長線資金有冇繼續留低?
 
「股市漁夫」創辦人莊志雄指,可以用3個角度去分析Bitcoin,首先係資金流,今年推出咗Bitcoin現貨交易所買賣基金(ETF),令參與呢種工具嘅人大增,包括唔太認識Bitcoin或唔想開Crypto Wallet去投資嘅人,應該係虛幣新手較多,Bitcoin現貨ETF推出初期,即5月底6月初有較多資金流入,當時Bitcoin已見咗高位,之後好多人趁低吸納。
 
佢續指,今個星期又見到有人趁低吸納,但力度同上次差好遠,佢認為呢啲資金以短線跟風為主,有個網站叫lookintobitcoin係好有趣,可以計到短線及長線資金,前者係1個之內,後者就1至2年,兩者取態係好唔同,喺Bitcoin現貨ETF推出時有短錢追入出現高峰,但同2017、2018、2021年高峰仍相差好遠,但長線資金係完全冇跟進,反映係唔會高追,反而會吼低位開始回升時買Bitcoin,今年成個第2季都冇動靜,睇返往績長線資金應該係Smart Money,而喺Bitcoin價格一直上返去,長線資金就不斷減磅,呢個都要留意。
 

【名家給力場】買Bitcoin要等蟹貨消化後(上)

https://finance.now.com/analysis/post.php?id=869210&type=338

【名家給力場】買Bitcoin要等蟹貨消化後(下)

https://finance.now.com/analysis/post.php?id=869211&type=338

重要聲明:股市漁夫內的所有內容,包括本影片,絕不構成任何投資意見或購買任何股票及金融產品的特定推薦意見及/或不構成任何游說或要約,以購買、出售或以其他方式交易任何證券、期貨、期權或其他金融工具或其他產品,漁夫系統的內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按漁夫系統的內容進行投資。用戶必須留意,漁夫系統的所有訊號,並非是買賣訊號或任何投資建議,而所有訊號均是全自動用第三方提供之客觀市場數據計算出來的結果,當中並不涉及任何人為的想法、修改、修訂或任何投資建議。本網站包含的所有內容、資訊、訊號,並不針對任何特定的投資目標、財務狀況以及可能使用或接收該內容的特定人員的特定需求。在作出任何投資決定前,投資者應考慮各種金融產品的個別特點、個人的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。

詳情請重溫股市漁夫FAQ免責聲明。

最後更新: 2024-07-10